vineri, 15 aprilie 2011

122 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin

   Charlie Chaplin s-a nascut pe 16 aprilie 1889 la Londra si a fost un actor si regizor englez considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile oraşului)Modern Times (Timpuri noi) şi The Great Dictator (Dictatotul).Părinţii lui erau animatori; tatăl său era vocalist şi actor, iar mama lui era cântăreaţă şi actriţă.Aceştia au divorţat înainte ca Charles să împlinească trei ani. Acesta a învăţat să cânte de la părinţii lui.Ca şi copil, Charlie a locuit cu mama sa în numeroase locuri şi adrese, printre care şi 3 Pownall Terrace, Chester Street şi 39 Methley Street.   
  The Great Dictator (Dictatotul), primul film cu dialog al lui Chaplin,  a fost o parodie împotriva dictatorului german Adolf Hitler si a nazismului. Filmul a fost văzut ca un act de curaj, luând în considerare ambientul politic din acea vreme, pentru că ridiculiza nazismul şi conţinea personaje evreieşti, portretizând persecuţia acestora.Alte filme cu dialog ale lui Chaplin, pe care le-a făcut la Hollywood , sunt Monsieur Verdouse (1947) şi Limelight (1952).Cu toate că filmul Modern Times (1936) este mut, conţine replici, care vin de la obiecte neanimate, precum un radio sau un televizor. Acesta a fost creat pentru audienţele din anii 1930, în care oamenii nu mai erau obişnuiţi să urmărească filme mute. Modern Times a fost primul film în care s-a auzit vocea lui Chaplin (în cântecul de la sfârşit, care a fost scris şi interpretat de Chaplin). Cu toate acestea, pentru majoritatea spectatorilor acesta este tot un film mut.Chiar daca filmele cu dialog au devenit dominante la scurt timp după ce au fost introduse, în anul 1927, Chaplin a refuzat să facă un astfel de film în anii 1930.El considera că arta pantomimică este esenţială pentru cinematografie. 
  Sănătatea lui Chaplin a început încet să se deterioreze spre sfârşitul anilor '60, după terminarea ultimului său film, „A Countess from Hong Kong” şi mai rapid după ce a primit Premiul Academiei în anul 1972.În 1977 avea deja dificultăţi în comunicare şi se deplasa cu ajutorul unu scaun cu rotile. Chaplin a decedat în somn în ziua de Craciun în 1977.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu